Občania Serede vyjadrujú nesúhas s prenasledovaním Falun Gongu

V sobotu 9. júla sa v Seredi na námestí Republiky ozývala pokojná meditačná hudba. To skupinka ľudí z Bratislavy prišla, aby predstavila pokojné meditačné cvičenia Falun Gong a zároveň poukázala na prenasledovanie tejto pokojnej meditačnej praxe v Číne. Falun Gong ľudia cvičia vo viac ako 60 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre. Keď čínske vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Ťiang Ce-min postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon. Odvtedy Ťiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 2.626 obetiach od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999, skutočný počet obetí je však pravdepodobne nad 5.000.

Napriek nepriazni počasia ľudia v Seredi vyjadrovali svoj nesúhlas s prenasledovaním Falun Gongu podpisom petície proti prenasledovaniu. "Veru, aj u nás komunisti narobili veľa zla," poznamenal jeden pán, "Môj otec bol za vyjadrenie svojho názoru väznený a moja sestra sa potom nemohla dostať na vysokú školu."

Na petícii pribudlo za sobotňajšie dopoludnie od ľudí zo Serede a jej okolia asi 30 podpisov. Tieto budú spolu s ostatnými podpismi ľudí z celého Slovenska predložené Ministerstvu zahraničia, aby pri rozhovoroch s čínskou stranou zohľadnili otázku ľudských práv.