Tlačová správa NTDTV: Obsah exkluzívneho interview s pánom Li Hongzhi, zakladateľom Falun Gongu

(Clearwisdom.net) New York (25. január 2004) - Exkluzívne interview s pánom Li Hongzhi, zakladateľom duchovnej praxe Falun Gong bolo celosvetovo odvysielané 20. januára 2004 o 9:00 poobede východoamerického času v televízii NTDTV (New Tang Dynasty Television). Toto je prvé interview, ktoré poskytol pán Li médiám od roku 1999.

Na otázku prečo súhlasil s interview pre NTDTV, pán Li povedal: "Televízia Novej Tchang dynastie (NTDTV) je odlišná, pretože sa odvažujú hovoriť pravdu a odvažujú sa odhaľovať veci. Najmä čo sa týka prenasledovania Falun Gongu, odvažujú sa povedať veci smelo." A dodáva: "A nemá žiadne politické sklony."

V nedávnych rokoch sa pán Li zriedkavo objavoval na verejnosti a správal sa nenápadne. Povedal: "Ako niekto, kto sa venuje sebazušľachťovaniu, by som sa nechcel zapliesť do mnohých svetských vecí." Pokračoval: "V skutočnosti, ako ľudia, ktorí sa kultivujú, všetko čo žiadame, je mať svoje miesto, ktoré nám dovoľuje nasledovať našu vieru a mať osobnú slobodu robiť našu prax, to je všetko. O nič viac sa nesnažíme."

Na otázku, čo je dôvodom toho, že čínska vláda utláča Falun Gong, pán Li hovorí: "V skutočnosti to bola závisť a je to presne táto závisť, ktorá priniesla toto prenasledovanie. Keď ste v kontexte politického režimu čínskej komunistickej strany, nedovolia vám mať toľko ľudí, také veľké masy, ktorí veria niečomu takému ako je Falun Gong. Nezáleží mu na utrpení ľudí. Takže to nemohol zniesť - toľko ľudí nasledovalo Falun Gong, a napriek faktu, že bol dobrý pre spoločnosť a napriek faktu, že bol dobrý pre ľudí, on mohol vidieť len svoju vlastnú politickú moc."

Keď minulý rok premiér Wen Ťiapao robil oficiálne návštevy v zahraničí, praktizujúci Falun Gongu manifestovali s transparentmi, ktoré na jednej strane vítali pána Wen na jeho návšteve v USA a na druhej strane žiadali, aby Ťiang Cemin bol postavený pred súd. Prečo tie rozdielne postoje voči dvom postavám? Pán Li povedal: "My sa jednoducho staviame proti prenasledovaniu a hlavnou vecou, na ktorú mierime sú hlavní podnecovatelia prenasledovania."

Na otázku, či Falun Gong dostal nejakú peňažnú podporu z niektorej vládnej inštitúcie za posledné štyri roky, pán Li povedal: "Od 20. júla 1999 až dodnes, za taký dlhý čas prenasledovania, sme nikdy - či už od nejakej vlády, alebo dokonca spoločnosti a toto zahŕňa aj veľké podniky - nikdy sme od nich skutočne nevzali ani halier."

Pre tých, čo tomu neveria, pán Li povedal: "Bežný človek nemôže porozumieť tým, ktorí sa kultivujú. Pred dávnymi dobami boli kresťania prenasledovaní 300 rokov a to prenasledovanie, ktoré počas tých 300 rokov znášali bolo nemilosrdné, ale ukázalo sa, že ich nemôžu poraziť a namiesto toho to spôsobilo, že kresťanstvo začalo prekvitať. Prečo je to tak? Keď sa dotknete tejto otázky, zahŕňa to záležitosť viery. V našej praxi Falun Gong, tá časť Falun Gongu, ktorú vidíte pred sebou zahŕňa znovuzískanie zdravia a niektorých ďalších vecí a táto samotná časť prispieva k veľkému rozdielu medzi nami a ľuďmi, ktorí sa nevenujú sebazušľachťovaniu."

Pána Li sa spýtali, čo bude výsledkom prenasledovania. Povedal: "Mnoho ľudí si uvedomilo, že prenasledovanie Falun Gongu nesmierne vyčerpáva národnú ekonomiku. Takže ak sa pozícia vlády voči Falun Gongu nezmení, čínska spoločnosť nemá nádej na stabilitu. Ak sa postoj voči Falun Gongu obráti, teda, potom všetky rodiny a ľudia, ktorí boli zabití v prenasledovaní, mnoho ľudí, ktorých domovy boli vydrancované, tí, ktorí boli ťažko pokutovaní a tí, čo boli kruto prenasledovaní a niektorí, ktorí boli dokonca zmrzačení z toho všetkého zlého zaobchádzania, nemuseli by ste čeliť týmto ľuďom? Kto potom má byť za to zodpovedný? Myslím, že by to mal byť ten skazený vodca v Číne, ktorý prenasledoval Falun Gong. Mal by byť postavený pred súd. Vidíte, ako sa bojí, keď je postavený zoči-voči zákonu. Drží sa peňazí a moci ako o život. V skutočnosti o tom veľa ľudí už vie, bez toho aby som to musel vysvetľovať."


NTDTV (www.ntdtv.com) je nezávislá, nezisková televízia vysielajúca v čínskom jazyku, ktorá bola založená v New Yorku. NTDTV začala vysielať vo februári 2002 v Severnej Amerike zdarma cez satelit 24 hodín denne, sedem dní v týždni a rýchlo rozšírila pokrytie na Áziu, Európu a Austráliu. Naším cieľom je poskytnúť čínskym ľuďom presné a objektívne informácie, aby sme obohatili ich vedomosti a ich životy, podporovali univerzálne hodnoty ľudských práv a slobôd a pomáhali rozvíjať porozumenie medzi čínskou a západnou spoločnosťou.

NTDTV možno sledovať v káblovej sieti Time Warner v Manhattane, kanál 30, od pondelka do piatku medzi 20-23 hod. a v sobotu a v nedeľu od 21-12 hod. Ďalšie káblové pokrytie možno nájsť na www.ntdtv.com. (Pozn. prekl.: v Európe cez satelit Telestar 12).

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2004/1/26/44455.html

Čínska verzia http://minghui.org/mh/articles/2004/1/23/65617.html